Skolonizowani przez bakterie

Jesteśmy skolonizowani przez bakterie. Czy wiesz, że w organiźmie dorosłego człowieka znajduje się 2-3 kg bakterii. Czy wiesz jakie mają znaczenie i jak nimi zarządzać? Generalnie mamy w sobie kolonie probiotyków, patogenów i bakterii „neutralnych” różnych maści. Probiotyki ok. 5 %, to nasza armia obronna, patogeny ok. 5%, wywołują infekcje. Dla swoich celów jedna i druga grupa stara się pozyskać grupę pozostałych 90% bakterii, narzucając im swoje właściwości. Nam jako zarządcom własnych organizmów, oczywiście zależy na pomnażniu bakterii probiotycznych a szczególnie tych z grupy Lactobacillus, czyli bakterii kwasu mlekowego, znajdujących się w produktach fermentowanych. Probiotyki mają olbrzymi wpływ na dobrostan ludzki. Budują odporność człowieka, mają wpływ na trawienie i wchłanianie substancji dobroczynnych do organizmu, ograniczają występowanie alergii i chorób skóry, wspierają regulację wagi i odpowiednie PH. Probiotyki ograniczają rozwój bakterii chorobotwórczych i wirusów. Postawmy więc na współpracę, poprzez wzbogacenie naszej diety w produkty fermentowane takie jak,kimchi kefir czy kapusta kiszona. Ja zaś szczególnie zachęcam do jedzenia Omoni kimchi, które jest źródłem olbrzymiej ilości różnego rodzju bakterii probiotycznych. Dodatkowym bonusem jest to, że kimchi jest po prostu smaczne w przeciwieństwie do żelowych kapsułek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *